S pesmijo v velikonočni čas13.04.2019

Letošnjo sezono na gradu Prem smo odprli s pomladno obarvanim dogodkom S pesmijo v velikonočni čas.

Letošnjo sezono na gradu Prem smo odprli s pomladno obarvanim dogodkom S pesmijo v velikonočni čas. Velika noč je tesno povezana s praznovanjem in prihodom pomladi. S tem priljubljenim letnim časom se prične novo obdobje – obdobje novega leta, potem ko odmre staro. Velika noč se praznuje na nedeljo po prvi polni spomladanski luni. S praznovanjem tega največjega praznika so povezane številne šege in navade, ki so se obdržale skozi čas. Nekatere navade, značilne za območje Ilirske Bistrice so predstavljene na razstavi Velikonočne šege in navade, ki se nahaja v Viteški dvorani na gradu Prem.

Odprtje razstave smo letos popestrili z nastopom Ženskega pevskega zbora Prem, katerega članice so nam zapele skladbe domačih avtorjev; Matjaža Vrha in Danice Pardo. Začetki Ženskega pevskega zbora Prem segajo v leto 1998. V njem so se začele zbirati in prepevati žene in dekleta s Prema in okolice. Vključile so ga v Kulturno športno turistično društvo Prem, od leta 2007 pa deluje kot samostojno društvo. Od njegovih začetkov pa do danes se je v zboru zvrstilo kar precej pevk, Premk in pravih Brkink je ostalo malo, nadomestile pa so jih članice iz bližnje in širše okolice.

V vseh letih prepevanja je nastala dolga zbirka različnih skladb, rade se učijo novih skladb, a velikokrat pobrskajo tudi po svoji stari zakladnici.

Po uvodnem nastopu zbora so si obiskovalci lahko ogledali razstavo izdelkov na temo velike noči in pomladi. Idej in ročnih spretnosti razstavljavcem ne manjka, na razstavi lahko vidimo številne izdelke iz papirja, lesa ter kvačkanih in vezenih izdelkov. Predstavljene se tudi  velikonočne jedi in praskani pirhi značilni za Brkine.

V letošnjem letu so na razstavi sodelovali: Vrtec Jožefe Maslo, vrtec Antonina, osnovna šola Dragotina Ketteja, osnovna šola Rudija Mahniča – Brkinca, Vrtec pri osnovni šoli Rudija Mahniča – Brkinca, osnovna šola Podgora Kuteževo, vrtec Podgora Kuteževo, osnovna šola Jelšane, vrtec Jelšane, osnovna šola in vrtec Rudolfa Ukoviča Podgrad, osnovna šola Toneta Tomšiča Knežak, vrtec pri osnovni šoli Toneta Tomšiča Knežak, Cvetličarna Rosa, Cvetličarna Kirn, Turistična kmetija Pri Požarju, Društvo kmečkih žena, Dnevni center Sonček, Laična pomoč družini Kresnička, VGC Točka moči Dom na Vidmu, Društvo Vezi, Društvo zdravljenih alkoholikov in Društvo diabetikov.


   nazaj