Pravljična noč na gradu Prem27.10.2018

Tudi letošnji oktober smo na gradu Prem zaključili s pravljično nočjo, kjer želimo pripovedništvo približati tako otrokom kot tudi odraslim.

Tudi letošnji oktober smo na gradu Prem zaključili s pravljično nočjo, kjer želimo pripovedništvo približati tako otrokom kot tudi odraslim.

Pravljice je letos pripovedovala Pripovedovalska skupina Vodnikovih 9, ki se ukvarja z razvojem in promocijo sodobnega pripovedovanja, preizprašuje pomen ljudskih zgodb in jih postavlja v kontekst zgodovinskih, osebnih, političnih in družbenih kontekstov. Gre za pripovedovanje, ki postaja celostna gledališka izkušnja. Nastala je v okviru izobraževanja Pripovedovalskega varieteja pod mentorstvom Ane Duše in Špele Frlic. 

Popoldan smo pričeli s pripovedovanjem za otroke in otroke po duši. Pripovedovalska skupina je s pravljicami iskala številne odgovore na pomembna vprašanja, kot so: Kaj delajo čarovnice? Jih lahko že od daleč prepoznamo ali so zamaskirane? Ali imajo prijatelje? Ali še vedno letajo naokoli na metlah ali se raje vozijo s kolesom? So vse nevarne? Ali sploh so nevarne? 

Skupina je nadaljevala s pripovedovanjem za odrasle v predstavi Ta bi na grmadi gorela, v kateri je bilo z dovoljenjem avtorja Draga Jančarja uporabljeno besedilo iz romana Katarina, pav in jezuit. 

Po končanem pripovedovanju so se otroci lahko udeležili Pravljičnih ustvarjalnih delavnic, kjer so v izdelke izlili vso domišljijo, slišano v pravljicah.

Mateja Kakež


   nazaj